Draadloos internet is een luxe die niet meer weg te denken is uit ons dagelijkse leven, totdat de verbinding wegvalt. Op publieke plaatsen is het bereik van het lokale wifi-netwerk doorgaans groot, maar thuis is dat een heel ander paar mouwen. Ieder huis heeft blinde vlekken of plaatsen waar je draadloze verbinding geen dekking geeft. Soms luidt de oplossing eenvoudigweg: breid je bereik verder uit. Andere keren blijft de hinder voortduren en moet je op zoek naar andere reddingsmiddelen.
Modems kunnen in theorie perfect naast elkaar opereren, tot op een bepaald niveau. Wie in een stedelijk gebied woont, zal vaststellen dat de wifi-netwerken zich opdringen in je eigen woning. Soms kan het zijn dat je een slechte verbinding hebt omdat je dezelfde communicatiefrequentie gebruikt als iedereen om je heen. Dat probleem kan je verhelpen door te kiezen voor een andere routerfrequentie. In totaal kan je kiezen uit een verzameling van twaalf verschillende kanalen. In de praktijk is het in sommige gevallen voldoende om het kanaal van je router te wijzigen om een beter ontvangst te krijgen. Merk je dat de storingen aanhouden na het wijzigen van de uitzendfrequentie, dan moet je verdere stappen ondernemen.
Netwerkscanner
Vooraleer je drastische maatregelen onderneemt, moet je zeker zijn dat je niet te veel draadloze toestellen tegelijkertijd verbindt met je wifi-netwerk. Hoe meer toestellen verbonden zijn met je netwerk, hoe zwaarder dit belast wordt en hoe slechter de prestaties. Met behulp van software als Advanced IP Scanner kan je controleren welke toestellen verbonden zijn met je netwerk. In stedelijke omgevingen is het ook mogelijk dat een buurtbewoner zonder toestemming geniet van je wifi-netwerk. Weet wie toegang heeft tot je internet en beveilig je modem om ongewenste indringers buiten te houden.
Oorzaken van de storingen
Als het bereik van je modem of router opmerkelijk slechter is dan de capaciteit die de fabrikant en internetprovider adverteren, kan je overwegen om deze te verplaatsen naar een andere locatie in je woning. Muren en vloeren beperken de doorgang van wifi-signalen, net als elektronische apparaten zoals televisietoestellen, microgolfovens of andere draadloze apparaten. Deze kunnen een negatieve impact hebben op de kwaliteit en snelheid van je wifi-netwerk.
In nieuwbouwwoningen beperkt de aanwezigheid van gewapend beton in de vloeren en muren en de bijkomende isolatie de reikwijdte van het wifi-netwerk.Met computerprogramma’s als Heatmapper of Netspot kan je het wifi-bereik in je woning in kaart brengen en analyseren welke obstakels de draadloze signalen storen. Aan de hand van de resultaten van de testen kan je de beste positie in huis bepalen om je modem of router te positioneren. Vooral in nieuwbouwwoningen ondervind je problemen door de aanwezigheid van gewapend beton en hoeveelheden aan glas en isolatie die de draadloze signalen absorberen.
Antennes herpositioneren
Het herpositioneren van je modem of router in je woning kan een oplossing zijn, maar ook het aanpassen van de antennes op dit toestel kan het probleem verhelpen. De antennes op je router zijn geen vrijblijvende verlengstukken van het toestel en dragen bij tot de reikwijdte van de signalen in je wifi-netwerk. Hou er rekening mee dat je op een dual-bandrouter aparte antennes hebt voor de 5 GHz en de 2,4 GHz-band.
De antennes op je router zijn geen vrijblijvende verlengstukken van het toestel en dragen bij tot de reikwijdte van de signalen in je wifi-netwerk.Wil je het wifi-signaal versterken in de breedte, dus op dezelfde verdieping als de modem of router zich bevindt, dan stel je de antennes best verticaal op. Moet het draadloze wifi-signaal eerder naar boven of onder gaan, verplaats de antennes dan naar een horizontale positie op je toestel. Bovendien kan je de antennes ook verschillend positioneren om beide richtingen tegelijkertijd te versterken, op voorwaarde dat je modem of router beschikt over meerdere antennes.
Meerdere toestellen
Verhelpt het herpositioneren van de antennes of het verplaatsen van de modem of router de dekkingsproblemen in je wifi-netwerk niet, dan is het tijd om naar betalende oplossingen te kijken. Vooraleer je die stap zet en je portefeuille bovenhaalt, moet je zeker zijn dat de problemen niet aan het draadloze apparaat zelf liggen. Komt de zwakke internetverbinding maar op één toestel voor, dan is er grote kans dat het eerder aan dat toestel ligt dan aan je wifi.
Indien de wifi-problemen aanhouden, neem je best contact op met je internetprovider of de fabrikant van je router.Indien het probleem voorkomt op meerdere toestellen, kan je overwegen om de stabiliteit van je internetverbinding te testen. Met een eenvoudige onlinetest zoals www.speedtest.net lees je in enkele minuten af hoeveel je download- en uploadsnelheden bedragen. Die resultaten kan je vergelijken met de snelheden die je internetprovider aanbiedt in je internetabonnement. Merk je een aanwijsbaar verschil op, informeer dan bij je provider naar mogelijke oorzaken en oplossingen.
Een speedtest voer je best uit op een toestel dat is aangesloten op je lokale netwerk met behulp van een internetkabel. Op die manier kan je fluctuerende resultaten uitsluiten door de onstabiele draadloze internetverbinding te vermijden. Blijkt uit de resultaten dat de zwakke prestaties niet aan de internetprovider liggen, dan kan je betalende oplossingen overwegen.
Wifi-repeater
Een handvol betalende oplossingen breiden je draadloze netwerk verder uit zodat je in alle ruimtes van je woning kan genieten van een stabiele wifi-verbinding. De bekendste oplossing is een wifi-repeater. Het is alleszins de goedkoopste oplossing, en mogelijk ook de meest eenvoudige. Het enige wat je moet doen, is de wifi-repeater in een leeg stopcontact plaatsen en je aanmelden met het wachtwoord van je wifi-netwerk. Daarna kan je meteen aan de slag met een groter wifi-bereik. Omdat je maar alleen een stopcontact nodig hebt, heb je alle vrijheid waar je de wifi-repeater installeert.
Een repeater is handig om snel je bereik te vergroten, maar beïnvloedt wel de snelheid. Voor de beste prestaties is het aanbevolen om de wifi-repeater ergens te plaatsen waar je laptop nog twee tot drie streepjes bereik heeft. Mik altijd op een gemiddeld bereik. Hoe verder je de repeater van de wifi-router plaatst, hoe slechter het signaal dat het toestel kan opnemen en dat heeft een rechtstreekse impact op de internetsnelheid op je draadloos apparaat. Probeer verschillende stopcontacten in huis tot je het beste resultaat bereikt.
Access point
Jaren geleden beschikte een modem niet over een wifi-verbinding en koppelde je een afzonderlijk toestel aan je modem om deze te voorzien van een wifi-verbinding. Dat bijkomende toestel is een access point. Tegenwoordig is echter iedere router voorzien van wifi aan boord, wat een access point overbodig maakt. Toch blijft het een interessante optie om je wifi-bereik verder te vergroten.
Om een wifi-netwerk met een access point uit te breiden, plaats je het toestel in de blinde vlek en sluit je het apparaat aan met een netwerkkabel. Heb je dat niet, dan ben je niets met deze oplossing. Voor een access point heb je een netwerkkabel nodig die met je wifi-router verbonden is. En dat is spijtig, want dit is met voorsprong de beste manier om je bereik te vergroten. Een access point beïnvloedt je draadloze snelheid niet en zorgt in de meeste gevallen zelfs voor een boost omdat je gebieden met een slechter bereik overbrugt. Bovendien kan je bijna iedere nieuwe wifi-router als access point inschakelen.
Powerline adapter
Een powerline is een van de meer recente oplossingen om je netwerkbereik te vergroten en blinde vlekken te voorzien van internet. In de winkelrekken vind je bovendien ook powerline adapters met een geïntegreerde wifi-hotspots. Het is een uitstekende en eenvoudige oplossing om je draadloze netwerk verder te vergroten. Je sluit de ene adapter aan bij je router, en plaatst de tweede adapter op een plek waar het wifi-bereik slecht is. De powerline adapter stuurt het internetsignaal over het elektriciteitsnetwerk door naar de ontvanger die het omzet in een bruikbaar wifi-signaal.
Meestal heb je ook een of twee vaste netwerkaansluitingen op de tweede adapter om een bekabelde verbinding tot stand te brengen. De snelheid varieert tussen de 200 en 1.000 Mbps, ruim voldoende voor iedere internetprovider. Bovendien verlies je zelfs geen stopcontact als je een powerline kiest met een geïntegreerde stekker.
Nieuwe router
Veel kopers denken dat een nieuwe wifi-router of -modem je wifi-problemen oplost, maar dat is niet altijd het geval. Je moet namelijk een toestel kopen, dat ook effectief over een verbeterd bereik beschikt. Wie zijn wifibereik wil vergroten, moet geen nieuwe router kopen om een andere te vervangen, maar een nieuwe kopen om als access point te gebruiken en zo het bereik te vergroten in huis. Dat laatste kan enkel wanneer je een ethernetkabel in huis hebt voorzien waar de tweede router mag staan.
Kies bij voorkeur een dual-bandrouter, zodat je zowel toegang tot de 2,4 GHz- als 5 GHz-frequentie hebt. Die laatste verhoogt de snelheid aanzienlijk als een toestel zich dichtbij de router bevindt, maar de reikwijdte is minder ver. De 2,4 GHz-frequentie is nog steeds het verst reikende wifi-signaal.
Voordat je een nieuwe router aankoopt is het een goed idee om je internetprovider te contacteren met de vraag of deze je oude modem kan vervangen door een meer recent toestel met een verbeterde geïntegreerde wifi-router. Die upgrade is meestal gratis en de plaatsing gebeurt mogelijks door een medewerker van de serviceprovider. Handig en het bespaart je als klant een hoop werk.
Duurkoop
Het beste wifi-bereik verkrijg je door gebruik te maken van de 2,4 GHz-frequentie, en net die is bij de meeste routers opgedreven tot een theoretische snelheid tussen de 400 en 1.000 Mbps. In principe kan je met iedere goedkope router de prestaties van een veel duurder exemplaar evenaren. Het verschil tussen de twee routers met een snelheid van respectievelijk 400 en 1.000 Mbps lijkt groot, maar in de praktijk halen beide modellen slechts snelheden rond de 100 Mbps met hier en daar een uitschieter naar 130 Mbps. Kopers denken dat een duurdere router over een betere reikwijdte beschikt, maar niets is minder waar.
Hoe groter de afstand tussen de router en ontvanger, hoe beter het snelheidsverschil merkbaar is. Het probleem is dat wifi-snelheden absoluut niet gelijk aan wifibereik, maar daarover zwijgen de routerfabrikanten liever. Het wifi-bereik wordt doodgezwegen omdat die afhankelijk is van de door alle fabrikanten tot het uiterste gedreven 2,4 GHz-frequentie. De hogere theoretische snelheidswinst wordt in realiteit in slechts uitzonderlijke gevallen vertaalt naar levensechte prestaties.
Ethernetkabels
Wie een woning met een zekere omvang koopt of een nieuwbouwwoning die voorzien is van stevige betonnen muren, zal geen degelijke wifi-dekking in zijn hele woonst kunnen voorzien met de goedkope standaardrouter die je van je internetprovider krijgt. Een goede router kost meer dan honderd euro, en ook voor een wifi-repeater betaal je een aanzienlijk bedrag. Voor de prijs van die twee toestellen kan je heel wat internetkabels aanleggen in je woonst. In vergelijking met de meer traditionele ethernetkabels is de aanleg van een wifi-netwerk met een goede reikwijdte aanzienlijk duurder.
Ethernetkabels zijn niet alleen goedkoper en sneller dan de draadloze signalen, ze zijn ook veiliger. Een wifi-netwerk kan, zelfs wanneer het goed beveiligd is, gekraakt worden door iemand die zich binnen het bereik bevindt. De oude WEP-encryptie is lek en mag je niet meer gebruiken. Ook de WPA2-beveilingsstandaard die je momenteel op de meeste draadloze netwerken terugvindt, is niet waterdicht.
Ethernetbekabeling voorzien schrikt veel mensen af, en dat is niet geheel onterecht. Een kabel leggen kost tijd en moeite, en is in een oudere woning niet altijd mogelijk zonder bijkomende verbouwingswerken. Het opzetten van een wifi-netwerk is eenvoudiger, want een enkel goed gepositioneerde router bereikt voorziet meerdere ruimtes van internet. Bovendien wordt dat toestel ook geconfigureerd door een medewerker van je internetprovider. Klantvriendelijk en bespaart je ook tijd. Het enige dat je zelf moet doen, is het wachtwoord invoeren wanneer je een apparaat wil verbinden met je wifi-netwerk.
Zowel je wifi- als ethernetverbinding hebben hun voordelen. Ethernet is sneller, veiliger, storingsbestendig en goedkoop, maar niet flexibel. Wifi-netwerken daarentegen zijn eenvoudiger om te installeren en compatibel met meer toestellen.