Ondersteuning voor Windows 7 loopt ten einde
Binnenkort loopt Microsofts ondersteuning voor Windows 7 af. Toch is het besturingssysteem nog immens populair. Kan je upgraden naar Windows 10 zonder je laptop of computer te vernieuwen? En waar moet je op letten?
Hardware-vereisten
Het korte antwoord is ja, al zijn er enkele aandachtspunten. Controleer de minimale systeemvereisten van je toestel. In principe is een desktop of laptop die Windows 7 kan draaien perfect in staat om ook Windows 10 de baas te kunnen. Een single core 1 GHz-cpu met 2 GB aan RAM (1 GB voor 32-bit-systemen) en 16 tot 32 GB aan harde schijfruimte volstaan. In principe ondersteunen alle cpu’s Windows 10, al is 32-bit-ondersteuning vrijwel verleden tijd. Alle Core- en Xeon-cpu’s moeten overgezet worden naar een 64-bit-versie van Windows 10. Atom-, Celeron- en Pentium-processors gebouwd op de oudere Cherry Trail-, Bay Trail- en Braswell-architecturen kunnen wel nog overweg met Windows 10 32-bit. In de praktijk zou dat niet zo veel mogen uitmaken. 32-bit-applicaties moeten in principe vlot draaien op 64-bit-Windows.
Probleemloos upgraden naar Windows 10
Windows 10 krijgt ongeveer twee keer per jaar een grote functie-update en wordt net als andere versies van Windows maandelijks voorzien van beveiligingsupdates. Het goede nieuws is hier dat die updates cumulatief gebeuren. Je kan systemen dus meteen van Windows 7 upgraden naar de allernieuwste versie van Windows 10.
Normaal gezien is het een optie om te upgraden naar Windows 10 zonder dat je applicaties opnieuw moet installeren. In de praktijk is het maar de vraag of een dergelijke uitrol de verstandigste aanpak is. In kleinere organisaties loont het de moeite om naadloos van Windows 7 naar 10 over te stappen, in grotere lijkt het toch interessanter om van de gelegenheid gebruik te maken om een nieuwe propere image uit te rollen.
Nieuw upgrademodel
Houd er rekening mee dat de upgrade naar Windows 10 een ander ondersteuningsmodel met zich meebrengt. Microsoft rekent erop dat je de halfjaarlijkse functie-updates installeert. Die worden in principe uitgerold in maart en september. De septemberupdate is voor Enterprise- en Educatie-klanten het relevantst. Daarvoor biedt Microsoft telkens 30 maanden ondersteuning met onder andere beveiligingsupdates. Na die 30 maanden moeten systemen wel naar een nieuwe versie van Windows 10 gezet worden.
Hardware ondersteuning
De ondersteuning van componenten door hardwarefabrikanten is belangrijker dan ooit. Als Intel bijvoorbeeld stopt met de ondersteuning van een oudere cpu, dan kan Microsoft op zijn beurt stoppen met de uitrol van compatibele feature-updates naar die systemen. Ervan uitgaande dat de laatste compatibele upgrade uit september dateert, begint de klok vanaf dan te tikken: wie zijn hardware niet binnen de 30 maanden ververst, loopt opnieuw tegen het einde van officiële ondersteuning aan.
Kies je ervoor om minder recente systemen naar Windows 10 te zetten, vergewis je er dan van dat de hardware-ondersteuning lang genoeg loopt om de upgrade te verantwoorden. Als Intel de ondersteuning voor je chipset een jaar later stopzet, is het misschien een interessantere keuze om meteen naar nieuwe hardware te kijken.
Het is niet omdat de ondersteuning van hardware stopt, dat Microsoft per definitie stopt met de uitrol van upgrades. Het is pas wanneer een upgrade niet meer blijkt te werken met een oud stuk hardware, dat Microsoft de ondersteuning zal stopzetten. Core-processors van de tweede en derde generatie lopen bijvoorbeeld al risico, aangezien die volgens Intel sinds vorig jaar in ‘Self-Service Support’ zitten. Een Intel Core i3-2100-systeem upgraden naar Windows 10 is zo misschien niet de moeite waard.
Zit alles toch goed voor een upgrade naar Windows 10 of twijfel je aan de compatibiliteit van jouw hardware? Neem dan contact op en ik help je graag verder!